5631536980190501
top of page
prp,platelet,plazma,rich,enjeksyon
diz,prp,ağrı,sızı
prp,platelet,plazma,rich,enjeksyon
prp,platelet,plazma,rich,enjeksyon
prp,platelet,plazma,rich,enjeksyon
prp,platelet,plazma,rich,enjeksyon

Nedir Bu PRP ?

       PRP ( Platelet  Rich Plasma)

 

PRP sözcüğü, plateletten zengin plazma kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşturulmuş bir kelimedir. Kamuoyunda oluşmuş “KÖK HÜCRE” tedavisi ile bir alakası yoktur. İnsanın kendi kanının alınması ve steril ortamda bir dizi işlemden geçirilip, tedavi edilmesi istenen bölgeye enjeksiyon şeklinde uygulanır.

PRP elde edilmesi için belirlenen yöntemler küçük farklılıklar içerse de temelde, damar içinden alınan birkaç ml kanın santrifüj (döndürerek çöktürme) yöntemi ile kan elemanlarına ayrılması sonucu açığa çıkan trombosit (platelet) tabakasının bir enjektöre çekilmesi ile hazırlanır ve artık enjeksiyon için hazırdır.

 

 

Plateletlerin esas görevi; herhangi bir nedenle  oluşan kan kaybını durdurmak için pıhtılaşmaya yardımcı olmaktır. Hatta bazı hastalıklarda kanda normal seviyenin üzerinde trombosit olması damar tıkanıklığı riskini artırır ki bu bizim konumuz dahilinde değil ve bu konudan bahsetmeyeceğim.

Plateletler pıhtılaşmaya yardımcı olmak dışında daha değişik görevlerde görürler. Bizim için önemli olan iyileşmeye yaptıkları katkıdır. Bu görevlerini içerdikleri çeşitli proteinler, büyüme faktörleri ve hormon diyebileceğimiz maddeler ile yaparlar.

Hastanın kanının alındıktan sonra yapılan işlemler hem elde edilen sıvıdaki platelet konsantrasyonunu (miktarını) arttırmak ki milimetreküpte en az 1 milyon platelet olmalıdır, ayrıca bu hücrelerin içinde gizli olan bu maddelerin açığa çıkmasını sağlamaktır. Piyasada bu yöntem için değişik kitler (setler)  bulunsa da temel özellikleri yukarıda sayılanlar ile aynıdır.  

 

PRP ile tedavi nasıl yapılır:

 

Steril ortamda elde edilen PRP, enjektör içinde ve sıvı haldedir. Tedavi edilmek istenen bölgeye enjekte edilmesi gerekir. Bu enjeksiyonun tam olarak istenen bölgeye yapılması ve bu konuda uzman bir kişi tarafından yapılması da oldukça önemlidir.

Enjeksiyon işlemi esnasında hasta bir miktar ağrı duyabilir ( ki zaten ağrılı bölgeye yapılır) ancak bu bir sorun oluşturmaz. Bir süre sonra ağrı geçecektir. Enjeksiyon sonrası bir süre bazı ağrı kesicileri doktorunuzun kontrolünde kullanmamak gerekebilir ( enjekte edilen maddelerin etkinliği azalmasın diye).  Aşağıda çeşitli vücut bölgelerine enjeksiyon şekli resimlerle verilmeye çalışıldı.

 

 

PRP nerelere yapılır:

 

Bu tedavi protokolü kanser dışında bir çok hastalık için kullanılabilir.  PRP tedavisinin hamilelerde ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde de uygulanması önerilmez. Dünyada ve Türkiyede çeşitli kullanım alanları mevcut, örneklerini aşağıda sıralamaya çalıştım.

-  Çeşitli tendon hastalıkları ( tendinitler)

-  Eklem kireçlenmeleri  ( gonartroz, koksartroz vs )

-Eklem içi tendon tam olmayan veya küçük yırtıklar ( Mesela omuz içi , ayak bileği vs)

- Tenisçi dirseği ( lateral epikondilit)

-Golfçü dirseği ( medial epikondilit)

-Topuk dikeni (epin kalkanei)

- Bazı ameliyatlardan sonra (özellikle kıkırdak ameliyatlarından sonra)  iyileşme miktarını arttırmak, hızlandırmak amacıyla yapılabilir.

 

PRP tedavisi bazı yayın organlarında mucizevi bir tedavi olarak lanse edilmekle birlikte, her türlü tedavide başarı kazanıldığı belirtilmektedir. Şunu özellikle hastalarıma vurgulamak isterim, malesef günümüzde hiçbir tedavi yöntemi mucizevi değildir.  

PRP ( PLATELET RİCH PLASMA)

metropolitanbanner.jpg
bottom of page